A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти
Новоселицької міської ради

В НОВОСЕЛИЦІ ВІДКРИЛИ МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ ТРЕНЕРУ ЧЕМПІОНІВ І ЧЕМПІОНОК

Дата: 20.08.2023 11:25
Кількість переглядів: 29

В Новоселиці сьогодні відкрили меморіальну дошку Заслуженому тренеру України Володимиру Васильовичу Степанову, який 18 років пропрацював у Новоселицькій ДЮСШ.

З такою ініціативою виступила молодь Новоселиці, яку підтримала Новоселицька міська рада, депутати ради громади.

Церемонію відкриття провели сьогодні, коли Володимиру Васильовичу мало б виповнитися 88 років. Минулого року тренера чемпіонів не стало, але сьогодні він повернувся. Повернувся у граніті, щоб зі стіни при вході до міського стадіону своїм зірким поглядом розгледіти майбутніх чемпіонів. 

Під час церемонії відкриття молодим спортсменам за ініціативу подякували заступник Новоселицького міського голови Руслан Майданський і начальник Чернівецького обласного відділення Комітету з фізичного виховання та спорту МОН Корнелій Жукотинський. Про велич тренера у своїй промові сказав вихованець Володимира Степанова, який пішов його дорогою, Богдан Столярчук. "Любов, яку Володимир Васильович дарував дітям, сьогодні повернулась до нього", сказала переповнена вдячності дружина тренера Людмила Михайлівна.

Пам'яті тренера поклонись народний депутат Григорій Мазурашу, начальник відділу освіти Новоселицької міської ради Аделіна Руснак, голова об'єднаної профспілки освітян Лілія Єремейко, директор Новоселицької ДЮСШ Михайло Раца.

Церемонія відкриття завершилась. Натомість на міському стадіоні розпочинається обласний легкоатлетичний турнір, присвячений Володимиру Степанову, за участі семи команд з різних куточків Буковини. Хай переможуть найсильніші!

Довідково. Володимир Степанов народився 20 серпня 1935 року в Маріуполі Донецької області у сім’ї військових. На самому початку другої світової війни він залишився сиротою, виховувався в дитячому будинку. Опісля закінчив ремісниче училище, а згодом - Львівський інститут фізкультури.

Легкою атлетикою Володимир Степанов почав займатися у 1952 році. Бігав стаєрські (довгі) дистанції. Вже через рік він став переможцем юнацької першості республіки в дистанції на 1500 м. Згодом вигравав першість укрради «Спартак». 

До Чернівців Володимир Васильович Степанов переїхав 1961 року. За дуже короткий термін став одним з кращих тренерів краю. Регулярно готував спортсменів, які боролися за медалі на світових аренах. 

Найвідоміший його вихованець-спортсмен – майстер спорту міжнародного класу Сергій Сєнюков, який у 1976 році виграв зимовий чемпіонат Європи зі стрибків у висоту та посів 5-е місце на Олімпійських іграх у Монреалі. Ще одна вихованка Степанова – Людмила Губкіна посіла 6-е місце на Олімпіаді-2000 у Сіднеї. А його учень – Денис Тищук згодом теж став заслуженим тренером України і підготував чемпіонів світу в легкій атлетиці та спортивному орієнтуванні.

Починаючи з 1998 року, свою тренерську кар’єру Володимир Степанов продовжив у Новоселиці. І нові успіхи не забарилися. Його вихованка Наталя Лупу виграла юнацьку першість Європи у 2003 р. (1500 м, Франція), юніорський чемпіонат Європи у 2005 р. (800 м, Литва), «срібло» молодіжного Чемпіонату Європи 2009 р. (800 м, Литва), дистанцію 800 м на командному чемпіонаті Європи 2010 р. (Норвегія), а Богдан Столярчук встановив юніорський рекорд України на дистанції 400 м та у складі збірної України в естафеті 4х400 м.

Це – мабуть, найгучніші імена з-поміж тих, кого виховав, «виліпив» Володимир Степанов. Але талановитих вихованців у нього сотні – тих, хто присвятив своє життя легкій атлетиці, хто, за прикладом свого тренера, нині виховує чемпіонів.



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень