A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти
Новоселицької міської ради

ГОТУЄМОСЬ ДО НМТ-2024!

Дата: 23.02.2024 09:37
Кількість переглядів: 13

Незабаром випускники 11 класів закладів освіти, які бажають здобути вищу освіту складатимуть національне мультипредметне тестування. Цьогоріч воно набуло деяких змін, які вже унормовані відповідним Порядком.

Саме цей документ визначає основні засади підготовки та проведення національного мультипредметного тесту (НМТ) для оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти.

У Порядку встановлено особливості проведення основних і додаткових сесій НМТ в тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), визначення результатів, подання й розгляду апеляційних заяв.

Так, у 2024 році участь в НМТ зможуть узяти особи, які вже мають повну загальну середню освіту або завершать її здобувати цього року та зареєструються на тестування відповідно до вимог законодавства.

Для реєстрації вступнику потрібно буде створити персональний кабінет на вебсайті Українського центру оцінювання якості освіти, внести в цьому кабінеті необхідні персональні дані та завантажити копії реєстраційних документів.

Також під час реєстрації необхідно буде вказати ті предмети, з яких вступник бажає пройти тестування. Вибрати можна буде тільки один предмет із чотирьох, оскільки українська мова, математика та історія України є обов’язковими.

Предметом на вибір можна вказати:

  • або українську літературу,
  • або біологію,
  • або географію,
  • або іноземну мову (англійську, німецьку, французьку або іспанську),
  • або фізику,
  • або хімію.

Крім цього, вступники матимуть змогу під час реєстрації вибрати населений пункт в Україні або за кордоном, де вони перебуватимуть у дні проведення тестування. 

Усі чотири предмети вступники складатимуть в один день у ТЕЦ.

Аудиторії, у яких відбуватиметься іспит, будуть обладнані робочими місцями та облаштовані комп’ютерами, під’єднаними до інтернету. Після проходження тестів із двох предметів, на кожен з яких буде відведено по 60 хвилин, передбачено невелику перерву. На виконання всієї тестової роботи буде відведено 240 хвилин. Для проведення НМТ будуть використані сертифікаційні роботи, укладені за чинними програмами ЗНО.

Результати НМТ визначатимуть за рейтинговою шкалою 100—200 балів шляхом переведення тестових балів, отриманих з кожного предмета, у рейтингові бали за допомогою таблиці переведення, затвердженої Міністерством освіти і науки України.

Потенційні учасники зобов’язані ознайомитися із зазначеним Порядком, що не тільки передбачено процедурою реєстрації (учасник має знати свої права та обов’язки), а й буде корисним під час проходження тестування. Адже в ньому докладно викладено процедуру допуску учасників до ТЕЦ, особливості створення спеціальних умов для складання іспиту особам з особливими освітніми потребами, зумовленими станом здоров’я, а також подано інформацію щодо умов участі в додаткових сесіях НМТ.

Щодо термінів. Наказом Міністерства освіти і науки України вже затверджено календарний план організації та проведення у 2024 році національного мультипредметного тесту (НМТ). Тестування проходитиме під час основних і додаткових сесій:

  • основні: 14 травня – 25 червня;
  • додаткові: 11–19 липня.

Відповідно до наказу також передбачено два періоди реєстрації осіб, які бажають узяти участь в НМТ, —  основний та додатковий.

Основний етап реєстрації осіб для участі в основних сесіях НМТ триватиме з 14 березня до 11 квітня включно.

До 15 квітня зареєстрований учасник матиме змогу в персональному кабінеті внести зміни (змінити предмет на вибір на інший чи змінити населений пункт в Україні / за кордоном, у якому він бажає пройти НМТ).

У додатковий період (10–15 травня) матимуть змогу зареєструватися для проходження НМТ під час додаткових сесій особи, які не змогли цього зробити з поважних причин під час основного періоду реєстрації, та ті, хто реєструвався в основний період реєстрації, але їм було відмовлено в реєстрації. Зміни до реєстраційних даних можна буде внести до 19 травня.

З 08 травня для зареєстрованих учасників основних сесій НМТ з’явиться можливість завантажити зі своїх персональних кабінетів запрошення, де буде зазначено дату, час і місце проведення НМТ. Учасники ж додаткових сесій матимуть змогу дізнатися про дату, час і місце проведення тестування з 8 липня. З міркувань безпеки ми не публікуватимемо інформації про те, де на території України відбудуться тестування, ні на сайтах Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти, ні на наших офіційних сторінках у соцмережах. Наполегливо рекомендуємо учасникам не розголошувати, де й коли проходитиме тестування, адже від цього може залежати безпека і їхня, і організаторів НМТ.

Інформацію про результати основних сесій НМТ за шкалою 100–200 балів буде розміщено в персональних кабінетах учасників до 2 липня, додаткових сесій – до 26 липня.

Зауважимо, що 28 лютого на YouTube каналі Українського центру відбудеться пряма трансляція із директоркою УЦОЯО Тетяною Вакуленко. Доєднавшись до прямого етеру, потенційні учасники НМТ-2024 отримають відповіді на важливі питання щодо його проведення. Цей етер розпочне низку випусків «НМТ-2024: ви запитуєте — ми відповідаємо» від команди УЦОЯО.

Для розширення можливостей підготовки потенційних учасників до НМТ 2024 року фахівці УЦОЯО підготували тренувальний варіант предметних тестів.

За основу взято тести, що «відпрацювали» на НМТ-2023 й оприлюднені в офіційному звіті разом із психометричними характеристиками завдань. Відтепер для зручності використання цих тестів як тренувальних добірки завдань з української мови, математики, історії України, іноземної мови (англійської, іспанської, німецької, французької), біології, фізики та хімії подано в окремих pdf-файлах. Крім того, ці тести розміщено на платформі «Всеукраїнська школа онлайн».

За матеріалами сайту УЦОЯО

Будьте в курсі всіх подій щодо НМТ! Приєднуйтесь: https://t.me/novunupronmt2023

#ЩастиНаНМТ2024


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень