A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти
Новоселицької міської ради

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ «ЛЮДЕЙ СОНЦЯ» ТА КОЛЬОРОВИХ ШКАРПЕТОК

Дата: 21.03.2021 11:13
Кількість переглядів: 379

У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 21 березня Всесвітнім днем людей з синдромом Дауна. Синдром одержав назву на честь англійського лікаря Джона Дауна, який вперше дослідив генетичну патологію в 1866 році. Двадцять перший день третього місяця року був обраний свідомо, це пов’язано з тим, що захворювання являє собою трисомію за 21?ою хромосомою, тобто вони мають  три хромосоми під номером 21 замість двох, а всього мають 47 хромосом замість звичних 46. А вперше цей день був проведений у 2006 році, його ініціаторами стали Європейська асоціація Даун-синдром (EDSA) та Всесвітня асоціація Даун-синдром (ІDSA).

Синдром Дауна є вродженим і розповсюджений в усьому світі. І це не залежить ні від національності, ні від місця проживання, ні від способу життя або соціального становища чи фінансового статку  батьків.

Ймовірність народження дитини із синдромом Дауна збільшується з віком матері та меншою мірою, але все-таки залежить, й від віку батька. Одним із факторів ризику є також близькоспоріднені шлюби.

 За даними ВООЗ у світі щороку народжується від трьох до п’яти тисяч  діточок, в яких діагностується даний синдром. В Україні щороку народжується понад 400 «дітей Сонця». Це кожна 700 дитина, кожного п’ятого з них батьки залишають у пологовому будинку.

Ступінь прояву затримки розумового і мовного розвитку  залежить як від вроджених факторів, так і від інтенсивності занять з дитиною.

Якщо охопити дітей із синдромом Дауна ефективним медичним обслуговуванням, програмами раннього втручання та розвитку, інклюзивною  освітою, а також соціальними послугами не лише дитину, але й сім’ю,  то рівень розвитку їхніх розумових здібностей та фізичної форми значно покращаться, зміниться якість та навіть тривалість їхнього життя.

Діти в змозі навчитися навичкам самообслуговуванню, читати, рахувати, писати та виконувати різну нескладну роботу. Для цього їх навчають із застосуванням відповідних методик. Крім того, інклюзивне навчання у класах з іншими дітьми, любов і турбота батьків, адекватне ставлення оточуючих здатні інтегрувати дітей у суспільство і, навіть, можуть допомогти здобути вищу освіту та влаштуватися на роботу.

Перед дорослими людьми із синдром Дауна також постають проблеми  із соціалізацією, оскільки активне включення осіб з особливими потребами у суспільство лише зараз набуває масового характеру та включає у себе комплексний мультидисциплінарний підхід.

Життя людини із синдромом Дауна майже нічим не відрізняється від життя інших людей, тому нашому суспільству ще треба  вчитися і розвиватися, щоб сприймати особливих людей як рівних, допомагати їм, надавати можливості навчатися і адаптуватися в суспільстві.

Саме тому щорічно 21 березня  проводиться міжнародний флешмоб "Lots of Socks". Його мета - звернути увагу суспільства на проблеми людей з синдромом Дауна. Суть акції полягає в тому, що люди, які виражають толерантність і підтримку людям з синдромом Дауна, 21 березня надягають яскраві, непарні шкарпетки, як символ додаткової хромосоми.

Тож і ми пропонуємо усім охочим одягнути різнокольорові шкарпетки, на знак підтримки осіб, що живуть з трисомією під пильним поглядом суспільства.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень